امروزه لیزر موهای زائد به یک جایگزین محبوب برای کسانی تبدیل شده است که احساس می کنند روش های سنتی رفع موهای زائد مانند اصلاح و اپیلاسیون خسته کننده هستند. برای برخی، هزینه کردن برای این روش ارزش آن را دارد، زیرا می توانند دیگر نگران رشد موهای زائد خود نباشند. با این حال برخی از افراد هنوز تمایلی به انجام این اقدام ندارند زیرا از خطرات ناشی از آن مطمئن نیستند. متدوال ترین سوالی که مطرح می کنند این است که آیا لیزرباعث سرطان میشه؟ ایا اشعه لیزر ضرر دارد؟ ما در این مقاله قصد داریم دررابطه سرطان و لیزر موهای زائد صحبت کنیم، لذا تا انتها همراه ما باشید.
آیا لیزر موهای زائد می تواند باعث سرطان شود؟
به گفته متخصصان، هیچ ارتباطی بین لیزر موهای زائد و سرطان وجود ندارد. این باور یک افسانه است که لیزر موهای زائد می تواند باعث سرطان شود. نه تنها لیزر باعث سرطان نمی شود بلکه، گاهی اوقات از این روش برای درمان اشکال خاصی از ضایعات پیش سرطانی استفاده می شود. همچنین، لیزرهای مختلفی برای درمان آسیب های ناشی از نور خورشید و چین و چروک استفاده می شود.
وقتی صحبت از سرطان به میان می آید، خطرناک ترین نوع تشعشعات، پرتوهای یونیزان تولید شده توسط اشعه گاما و اشعه ایکس است. این بدان معنا نیست که انجام عکسبرداری با اشعه ایکس باعث سرطان می شود، اما قرار گرفتن در معرض طولانی مدت می تواند احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهد. بنابراین، پرتوهای یونیزه باعث آسیب مستقیم به DNA سلول شده و می تواند باعث جهش در DNA شود و منجر به سرطان شود.
بهتر است بدانید که لیزر مورد استفاده برای رفع موهای زائد از اشعه غیریونیزان است. این نوع لیزر در سطح پوست عمل کرده و به DNA آسیب نمی رساند و باعث جهش در DNA نمی شود. انرژی نوری که در این لیزرها استفاده می شود، فولیکول های مو را با حرارت دادن آنها از بین می برد. بنابراین، به همین دلیل است که هیچ خطری برای تأثیرگذاری بر اندام های داخلی وجود ندارد.

آیا با لیزر موهای زائد خطر ناباروری وجود دارد؟
از آنجایی که انرژی نور در لیزرهای مورد استفاده برای این درمان فقط به عمق پوست می رود و بر اندام های داخلی تأثیر نمی گذارد، لیزر موهای زائد بر باروری تأثیر نمی گذارد. بنابراین، لیزر موهای زائد در نواحی اندامهای تناسلی هیچ خطری از جمله ناباروری را در بر ندارد. البته توجه داشته باشید که این روش در دوران بارداری توصیه نمی شود، زیرا هیچ مطالعه ای بر روی انسان برای اثبات بی خطر بودن لیزر موهای زائد در دوران بارداری انجام نشده است.
لیزر موهای زائد به غدد عرق زیربغل (غدد لنفاوی) آسیب می رساند؟
سوال رایجی که در مورد لیزر موهای زائد ناحیه زیر بغل پرسیده می شود این است که آیا لیزرموهای زائد می تواند به غدد عرق یا غدد لنفاوی آسیب وارد کند؟ پاسخ به این سوال هم منفی است. فولیکول های مو به صورت بسیار سطحی در زیر پوست قرار دارند. در حالی که غدد لنفاوی و غدد عرق زیر بغل بسیار در عمق پوست قرار دارد. از آنجایی که عمق نفوذ لیزر بسیار کم است و تنها در سطح پوست نفوذ می کند، بنابراین آسیبی به غدد لنفاوی زیر بغل وارد نمی شود.

آیا لیزر موهای زائد عوارض جانبی دارد؟
در حالی که از بین بردن مو با این روش مبتنی بر لیزر عوارض جانبی شدیدی مانند سرطان یا ناباروری ندارد، اما هنوز هم این روش می تواند عوارض جانبی جزئی مانند تحریک پوست یا تاول ایجاد کند. در ادامه به برررسی عوارض جانبی جزئی و کاها شدید در لیزر موهای زائد خواهیم پرداخت.
عوارض جانبی جزئی لیزر موهای زائد
با اینکه رابطه ای بین سرطان و لیزر موهای زائد وجد ندارد، این روش به دلیل گرمای بالا می تواند اثرات و عوارض کوتاه مدتی را ایجاد کند که مهمترین آن به شرح زیر است:
1- تحریک پوست
از آنجایی که این روش با اعمال گرما به فولیکول های مو برای آسیب رساندن به آنها عمل می کند، ممکن است تحریک پوست و قرمزی در اطراف نواحی آسیب دیده احساس شود. علاوه بر این، ممکن است پوست کمی متورم شود، اما این علائم مدت زیادی طول نکشیده و پس از چند ساعت برطرف می شود. برای کمک به کاهش تورم و تسکین پوست می توانید از کمپرس یخ استفاده کنید. اگر علائم بیش از چند ساعت پس از عمل ادامه یافت، باید با پزشک خود تماس بگیرید.
2- تغییرات در رنگدانه
پس از یک جلسه لیزر موهای زائد، ممکن است متوجه تغییراتی در رنگدانه پوست خود در ناحیه آسیب دیده شوید. به عنوان مثال، ممکن است پوست تیره یا روشن تری داشته باشید. معمولاً اگر پوست لطیف دارید لکه های تیره و اگر پوست تیره تری دارید لکه های روشن تری خواهید دید. این تغییرات، مانند قرمزی و تحریک، فقط باید موقتی باشد. با این حال نباید پوست آسیب دیده را در ساعات بعد از عمل در معرض نور خورشید قرار دهید، زیرا نور خورشید احتمال تغییر رنگ پوست را افزایش می دهد.
بیشتر بخوانید: فیشیال صورت چیست؟
عوارض جانبی شدید لیزر موهای زائد
با اقدامات احتیاطی مناسب، احتمال بروز عوارض جانبی شدید بسیار نادر است اما همچنان ممکن است رخ دهد. مهمترین عوارض جانبی جدی در لیزر موهای زائد عبارتند از:
1- پوسته شدن و تاول
تاول یا پوسته پوسته شدن معمولاً در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید، بلافاصله پس از لیزر موهای زائد ایجاد می شود. علاوه بر این، در صورتی که پوست شما مستعد ابتلا به آن باشد، گاهی اوقات پوسته پوسته شدن می تواند منجر به زخم شود. به طور کلی می توانید با استفاده از مرطوب کننده در ناحیه تحت درمان بعد از یک جلسه و اجتناب از قرار گرفتن در معرض نور خورشید تا چند ساعت پس از عمل از این عوارض جانبی جلوگیری کنید.
2- عفونت پوست
مانند تمام روش های حذف موهای زائد مانند اپیلاسیون، لیزر موهای زائد نیز می تواند خطر عفونت پوست را افزایش دهد. با این حال احتمال بروز عفونت در لیزر موهای زائد بسیار کمتر از سایر روش ها است. در صورت مشاهده عفونت، باید به متخصص پوست خود مراجعه کرده و ناحیه آسیب دیده را مانند یک زخم عفونی درمان کنید.
3- آسیب چشم
از آنجایی که در این روش از لیزرهای قوی استفاده می شود، خطر آسیب به چشم وجود دارد. این به طور خاص زمانی صادق است که دستگاه لیزر موهای زائد روی صورت استفاده شده و هیچ محافظی برای چشم وجود نداشته باشد. استفاده از عینک و تجهیزات محافظ چشم در طول جلسه، می توانید خطر آسیب دیدن چشم را کاهش دهید.
آیا لیزر موهای زائد بی خطر است؟
دستگاه های لیزری که برای از بین بردن موهای بدن استفاده می شود باعث سرطان نمی شود. همانطور که اشاره شد هیچ رابطه ای بین سرطان و لیزر موهای زائد وجود نداشته و هیچ خطری برای سلامتی در دراز مدت وجود ندارد. در حالی که برخی از افراد ممکن است عوارض جانبی جزئی را تجربه کنند، اکثر مردم متوجه می شوند که روش لیزر موهای زائد بی خطر و بدون درد است. اگر اقدامات پیشگیرانه انجام شده باشد نباید آسیبی وارد شود و افرادی که تحت درمان قرار می گیرند اقدامات احتیاطی لازم را انجام می دهند.
آیا لیزر موهای زائد موثر است؟
بله، لیزر موهای زائد به خوبی جواب می دهد. با لیزر اکثر موهای زائد از بین رفته و رشد آن ها برای مقطی متوقف می شود. اگرچه اغلب افراد این روش را دائمی می دانند، اما در واقع لیزر برای مدتی رشد مو را مختل کند، اما موها در نهایت دوباره شروع به رشد خواهند کرد. برای جلوگیری از رشد مجدد مو، اکثر افراد تعداد جلسات تعیین شده را باید گذرانده و پس از آن به صورت دوره های یک ساله این روش را تکرار کنند.
برای اینکه حذف موهای زائد موثر باشد، به چندین جلسه نیاز است. اکثر متخصصان حداقل شش جلسه را توصیه می کنند. موها می توانند در بین جلسات دوباره رشد کنند، اما بسیار نازک تر از قبل خواهند بود تا زمانی که در نهایت رشدشان متوقف شود.
توصیه پایانی
سرطان و لیزر موهای زائد تنها یک افسانه است و هیچ مدرک علمی برای اثبات آن وجود ندارد. به طورکلی، لیزر موهای زائد یک روش ایمن و بدون درد است که اگر به درستی انجام شود و اقدامات احتیاطی لازم انجام شود تقریباً هیچ خطری ندارد. حذف دائمی موهای زائد تضمینی نیست، اما موها ضعیف تر و کندتر رشد می کنند و در نهایت می ریزند. در حالی که پس از هر جلسه برخی عوارض جانبی جزئی وجود دارد، هیچ خطری برای ایجاد سرطان یا ناباروری وجود ندارد. در پایان توصیه می شود برای کاهش عوارض جزئی جانبی و اثربخش بودن این روش به مراکز تخصصی و بهترین کلینیک برای لیزر موهای زائد مراجعه نمایید.